25 jaar Agriton: een kringloop in balans Leave a comment

Van de grond, voor de grond

Vijfentwintig jaar van de grond, voor de grond; dat is vrijdag 9 september 2016 bij Agriton uit Noordwolde reden voor feest. Aldus een van de twee directeuren Albert de Puijsselaar. “Een periode waar de organisatie eerst moest wortelen, voordat het kon groeien en uiteindelijk bloeien. We werken met passie voor onze producten, met visie op de toekomst van de landbouw. We geloven in het circulaire proces bodem, plant, dier en mest. Een continu-proces waar we 9 september tijdens dit jubileum met genodigden zoals klanten en relaties stil bij staan. Centraal staat die dag het thema Fermenteren; waar het bij Agriton allemaal om ‘draait’!

25jr-AGRITON-logo-DEF-01-300x279

Agriton, gevestigd in Noordwolde is leverancier en producent van natuurlijke producten voor onder meer de agrarische sector. Deze producten zijn erop gericht om de kringloop bodem-plant-dier-mest te verbeteren en bij te dragen aan een duurzame land- en tuinbouw. Goed voor dieren, goed voor planten en dus ook voor mensen. Alles draait daarbij om de bodem; de basis van de kringloop.

Onder leiding van Frits van den Ham werd Agriton 7 augustus in 1991 opgericht. Zijn eerste doelgroep waren de volkstuinders. Een vakgebied waar zijn hart, als ervaren tuinier, sneller voor ging kloppen. Na het lezen van het boek ‘De geheimen van een vruchtbare bodem’ (van Erhard Hennig) werd ook de professionele land- en tuinbouw als doelgroep een nieuwe uitdaging. Het behandelen van drijfmest, het laten rijpen van mest in plaats van rotten van mest, was hiervoor de basis. In 1995 werd dit verder uitgebouwd met Effectieve Micro-organismen (EM), ontwikkeld in Japan door professor Teruo Higa. Er werd gesproken over chemische, fysische en biologische aspecten in de kringloop bodem-plant-dier-mest. Frits van den Ham is alweer een tijd gepensioneerd, maar wordt nog steeds gezien als de EM-pionier in Europa.

De huidige directeuren Albert de Puijsselaar en Jan Feersma Hoekstra staan achter deze totaalfilosofie waarbij ze pleiten voor meer balans tussen de ‘input-output’ van de bodem. Jan Feersma Hoekstra: “Het is mijn persoonlijke missie duidelijk te maken dat we onze bodem uitputten. Het maken van Bokashi, gefermenteerd voedzaam organisch materiaal, lost dit probleem relatief simpel op. Daarnaast leidt het maken van Bokashi tot kostenbesparing voor boer, overheid en waterschappen. Bijna elke organische reststroom kan er voor gebruikt worden. Een systeem met alleen maar winnaars.”
logo_EM-300x282Albert de Puijsselaar: “Vijfentwintig jaar geleden waren we een vreemde eend in deze sector die gestoeld was op een traditionele landbouwvisie. Ons gedachtengoed is gelukkig steeds meer gemeengoed geworden. Een kwestie van een lange adem. En met onderzoek en praktijk aantonen dat we met EM als basis voor onze landbouwproducten op het goede spoor zitten.”

Beiden directeuren geven aan trots te zijn op hetgeen ze aan mogen werken. Jan Feersma: “Ik voel mij ook meer een soort van missionaris dan een directeur. Maar als directeur ben ik trots op het team van bijna 20 mensen, waar we samen werken aan een gezonde toekomst voor mens en dier.” Albert de Puijsselaar sluit daar bij aan. “Agriton is begonnen als pionier en heeft zich inmiddels bewezen als specialist. We zijn nog steeds in staat vernieuwend te werken. Een feit waar we na 25 jaar hard werken tijdens een jubileumfeest bij stil willen staan. We laten daar zien dat fermenteren eigenlijk al een eeuwenoud principe is. In voedselproductie wordt dat bijvoorbeeld toegepast voor het maken van wijn, bier, zuurkool en droge worst. Hetzelfde doen wij ook, maar dan in de bodem. Zo simpel is het eigenlijk.”

BRON: https://www.emnatuurlijkactief.nl/25-jaar-agriton-een-kringloop-in-balans/

Gefeliciteerd Agriton! Hartelijk dank voor jullie mooie werk!

Geef een reactie