Bokashi maken

Hieronder vindt u 4 situaties met werkwijze voor het maken van Bokashi:

  1. Thuis Bokashi maken
  2. Bokashi maken op de (moes)tuin
  3. Bokashi in horeca of zorginstelling
  4. Bokashi grootschalig

1. Thuis Bokashi maken

Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Door keukenresten te mengen met Bokashi-starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Werkwijze

  1. Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5 x 5cm.
  2. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de het rooster van de Bokashi-keukenemmer.
  3. Breng een laag van ca. 5 cm verse keukenresten.
  4. Strooi opnieuw een handvol Bokashi-starter op de keukenresten en druk alles stevig aan.
  5. Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met de deksel.
  6. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.

Tap dagelijks of om de dag het verzamelde sap af. Het kan ongeveer een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden. De hoeveelheid vocht hangt af van welke resten in de emmer zijn verwerkt. Veel fruit geeft bijvoorbeeld veel vocht. Aftappen is belangrijk, want Bokashi houdt niet van natte voeten.

Bokashisap is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het beste is om het afgetapte sap meteen te gebruiken. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een preventieve en natuurlijke reiniging. Nog een voordeel!

• Laat de Bokashi-keukenemmer nog 2 weken fermenteren met de deksel gesloten. De bovenste laag heeft nog tijd nodig.
• De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
• Verwerk de Bokashi rechtstreeks in de bodem of verrijk de composthoop ermee. Verwerk ca. 1 kg Bokashi/m2 op (tot max. 2 kg/m2 op arme gronden) per jaar. Bodemleven zoals bacteriën, schimmels en regenwormen verteren de Bokashi. De voedingstoffen die vrijkomen worden opgenomen door de planten.

2. Bokashi maken op de (moes)tuin

Door je eigen groenten-, fruit- en tuinresten te verwerken tot Bokashi lever je een bijdrage aan het hergebruik van organisch materiaal en wordt het organische stofgehalte en de vruchtbaarheid van eigen bodem verhoogd.

Werkwijze
Kies een combinatie met minstens drie verschillende natuurlijke materialen. Vermeng houtig materiaal als stro, en houtige stengels met zachter materiaal als vers gras, etensresten of mest. Voeg per ton organisch materiaal toe:

Je verwerkt deze ingrediënten tot een homogeen mengsel. Hiermee wordt de fermentatie (anaerobe proces) en kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Daarna zet je een hoop op die je goed aandrukt, zodat zoveel mogelijk zuurstof uit de hoop verdwijnt. Als laatste dek je deze hoop met plastic zeil zodanig af dat er geen lucht meer bij kan komen. Laat de resten tenminste acht weken fermenteren. Hierna kan het ingewerkt worden in de bodem. Houdt ca. 10 cm afstand tot de wortels.

Dosering
1kg Bokashi per m2 bodem. Bij arme gronden twee keer per jaar 1 kg verwerken.

Waarom deze toevoegingen?
Elk ingrediënt heeft zijn functie. Met ruim 20 jaar ervaring weten wij dat je zo de beste Bokashi maakt:

Microferm zorgt voor de fermentatie. Deze vloeistof bestaat uit een optimale mix van bacteriën, schimmels en gisten. Ook wel EM (Effectieve Micro-organismen) genoemd. Het bevordert de omzetting van biomassa waardoor het organische materiaal beter benut kan worden. Microferm verhoogt het natuurlijk microbiële evenwicht en de biodiversiteit.
Aegir Zeeschelpenkalk voorkomt pH schommeling en zorgt voor een stabiele pH.
Edasil Kleimineralen binden vocht en belangrijke mineralen en andere nutriënten die tijdens het fermentatieproces vrijkomen.

Voordelen Bokashi maken en toepassen

  • Optimale voeding voor het bodemleven
  • Verhoogt de organische stofbalans
  • Heeft ziekte-onderdrukkende werking op bodem
  • Vitale bodem zorgt voor vitale planten
  • Milieuvriendelijk door maximaal behoud van energie en koolstof (CO2 uitstoot nihil)
  • Gebruik van materiaal van eigen bodem
  • Behoud van mineralen binnen je eigen tuin
  • Besparing afvoerkosten organisch materiaal

3. Bokashi in horeca of zorginstelling

De Bokashi-container is zeer geschikt om grotere hoeveelheden etensresten en/of tuinresten te fermenteren. Ideaal voor restaurants, zorginstellingen, woongroepen, buurtmoestuinen etc.
Etensresten kunnen dagelijks verzameld en verwerkt worden in de container. Gekookt voedsel, aardappelschillen, citrusvruchten, kleine botjes en graatjes en koffiedik mogen ook in de Bokashi-container! Houtige stengels fermenteren beter als ze zijn fijngemaakt met bijvoorbeeld een shredder.

De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren i.p.v. rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Werkwijze

  • Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5 x 5cm.
  • Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de het rooster van de Bokashi-container.
  • Breng een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de container.
  • Strooi opnieuw een handvol Bokashi-starter op de keukenresten en druk alles stevig aan.
  • Sluit de Bokashi-container goed af met het deksel.
  • Herhaal dit proces tot de container vol is.

Tap dagelijks of om de dag het verzamelde sap af. Het kan ongeveer een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden. De hoeveelheid vocht hangt af van welke resten in de container zijn verwerkt. Veel fruit geeft bijvoorbeeld veel vocht. Aftappen is belangrijk, want Bokashi houdt niet van natte voeten.

Bokashisap is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het beste is om het afgetapte sap meteen te gebruiken. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een preventieve en natuurlijke reiniging. Nog een voordeel!

  • Laat de container nog 2 weken fermenteren met de deksel gesloten. De bovenste laag heeft nog tijd nodig.
  • De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
  • Verwerk de Bokashi rechtstreeks in de bodem of voeg het toe aan een Bokashihoop (met plastic luchtdicht afdekken) of verrijk de composthoop. Verwerk ca. 1 kg Bokashi/m2 op (tot max. 2 kg/m2 op arme gronden) per jaar. Bodemleven zoals bacteriën, schimmels en regenwormen verteren de Bokashi. De voedingstoffen die vrijkomen worden opgenomen door de planten.

Een startset Bokashicontainer bevat een container (120 liter), ijzeren rooster, aftapkraantje en 4 zakken Bokashi starter (a 2kg). De deksel sluit stevig en laat zo geen zuurstof door.

4. Bokashi grootschalig

Bokashi is een methode om organisch (rest)materiaal te fermenteren en toe te passen als effectieve bodemverbeteraar.

Bokashi maken door fermentatie
Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’, dat met behoud van alle energie, terug wordt gegeven aan de bodem. Het is een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica, groeihormonen, vitamines en aminozuren.

Bokashi ontstaat met hulp van Effectieve Micro-organismen, oftewel EM, ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa in Japan. Sinds 35 jaar gemeengoed in meer dan 150 landen, wereldwijd. Bokashi is namelijk een uitstekende bodemverrijker.

Werkwijze en toevoegingen
Bokashi kan van élk type vers organisch materiaal worden gemaakt. Denk aan: (drijf)mest, mislukte graskuil of aardappelafval, riet, bladeren, houtsnippers, maar ook aan reststromen van kwekerij en het openbaar groen. De resten worden vermengd met Microferm, Aegir Zeeschelpenkalk en Edasil Kleimineralen. Hiermee wordt de fermentatie (anaerobe proces) en kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Alles wordt gemengd en minimaal 8 weken luchtdicht afgesloten. De organische resten zijn na 8 weken omgezet in waardevolle gefermenteerde bodemvoeding die met de meststrooier uitgereden wordt.

Elk ingrediënt heeft zijn functie. Met ruim 20 jaar ervaring weten wij dat je zo de beste Bokashi maakt:

Microferm zorgt voor de fermentatie. Deze vloeistof bestaat uit een optimale mix van bacteriën, schimmels en gisten. Ook wel EM (Effectieve Micro-organismen) genoemd. Het bevordert de omzetting van biomassa waardoor het organische materiaal beter benut kan worden. Microferm verhoogt het natuurlijk microbiële evenwicht en de biodiversiteit.
Aegir Zeeschelpenkalk voorkomt pH schommeling en zorgt voor een stabiele pH.
Edasil Kleimineralen binden vocht en belangrijke mineralen en andere nutriënten die tijdens het fermentatieproces vrijkomen.

Voordelen Bokashi maken en toepassen

  • Optimale voeding voor het bodemleven
  • Verhoogt de organische stofbalans
  • Heeft ziekte-onderdrukkende werking op bodem
  • Vitale bodem zorgt voor vitale planten
  • Milieuvriendelijk door maximaal behoud van energie en koolstof (CO2- en NH3 uitstoot nihil)
  • Ingangsmateriaal grotendeels van eigen reststromen
  • Behoud van mineralen binnen de bedrijfskringloop
  • Besparing afvoerkosten organisch materiaal
  • Kan (op eigen terrein) zelf worden gemaakt

Onafhankelijk onderzoeksbureau FIS heeft onderzocht wat de verschillen zijn tussen Bokashi en compost maken. Onderstaand tabel geeft weer dat het aantal kilo’s, voedingsstoffen en energie wordt behouden met fermentatie.