Microferm

Microferm is een mengsel van actieve Effectieve Micro-organismen (EM-Actief) dat kant-en-klaar is voor gebruik.

Door die micro-organismen bijv. met het water verdund mee te geven, zorg je voor een evenwichtige balans van micro-organismen in je leefomgeving (tuin, huis, auto etc.) waar miljarden bacteriën leven. Voor een aangenaam leefmilieu is het belangrijk dat de goede bacteriën steeds in de meerderheid zijn.

Het toepassen van Microferm

(Moes)tuin
Microferm kan ten alle tijden worden verspreidt in de tuin als de temperatuur boven de 6 graden is. Boven deze temperatuur zijn de EM micro-organismen namelijk actief.
De richtlijn is om minimaal 2 liter Microferm per 100m2 per jaar te gebruiken.
U kunt het wekelijks toevoegen aan het het gietwater, maar u kunt de toepassing ook afwisselen met bladbesproeiing. U verdunt het in alle gevallen 1:100 (100ml Microferm op 10 liter water).
Het is het best om het te gebruiken voordat het gaat regenen.
Het is niet aan te raden om een oplossing Microferm op de bladeren te spuiten als de zon schijnt i.v.m bladverbranding.

Om fermentatiecompost (Bokashi) te maken
met Microferm kan het tuinafval gefermenteerd worden tot Bokashi mest (gefermenteerd organisch materiaal) wat de meest ideale voedingsstoffen bevat voor uw planten en tuin.
dosering: 2 theelepels (10ml) op 1 liter water en elke keer sproeien over het afval.

Enten op de composthoop
dosering: 2 theelepels (10ml) op 1 liter water

Tegen geurhinder (o.a. in dierenverblijven)
dosering: 6-7 eetlepels (100ml) op 1 liter water

Verstuiven voor ziekteonderdrukkend effect bij planten
dosering: 1 theelepels (5ml) op 1 liter water

Dieren
U kunt Microferm gebruiken in het drinkwater van elk dier. De geadviseerde verhouding is 1 deel Microferm op 100 delen water.
Ook kunt u het door het natvoer mixen of sprayen op het droogvoer. Hier kunt u dezelfde verhoudingen aanhouden. Het is allemaal niet zo nauw, u kunt het niet overdoseren.
Voor de kattenbak helpt het tegen de geurtjes. U kunt de kattenbak er regelmatig mee sprayen en de kattenbak ermee schoonmaken.
Een wondje kunt u deppen met Microferm, zodat het minder snel gaat infecteren.

Vijvers
Zorgt voor natuurlijk evenwicht in de vijver.

Dosering:

  • schoon water: 1 liter op 20.000-25.000 liter (20-25m3) water
  • vervuild water: 1 liter op 10.000 liter (10m3) water
  • zeer vervuild water 1 liter op 5000 liter water (in 2 keer toedienen met een tussenpoos van 2 weken)

Het is te adviseren om Microferm samen met EM Bokashi kleiballen en EM vijver te gebruiken. Voor meer informatie over EM in de vijver, lees: EM en de (zwem)vijver

Zwembad
Wil je een natuurlijk systeem om de kwaliteit van het zwemwater op peil te houden? Met EM kun je de microbiologie in het water richting geven om zo een goede balans te creëren in het zwembad. Dit kan met met Microferm of Wipe&Clean. Voor meer informatie over EM in het zwembad, lees: Een natuurlijk?zwembad?met EM

In de landbouw

  • In drijfmest: 20 liter per 100m3 drijfmest
  • Op het veld: 40 liter per ha
  • Via het waswater: 1 a 2 liter per m3
  • Stapelbaar product (o.a. vaste mest): 1 a 2 liter/m3
  • Inkuilmiddel van mais en biogas.
  • Toepasbaar via veldbewerkings- en oogstmachines.
  • Voor goede verdeling verdunnen met water (1 op 100)

Houdbaarheid
Microferm draagt geen?houdbaarheidsdatum. Op advies is Microferm een jaar na opening houdbaar, mits op kamertemperatuur bewaard. Wijzelf hebben gemerkt dat Microferm zelf na enkele jaren nog goed is. De activiteit neemt over de tijd wel af. De beste maatstaf om te kijken of de Microferm goed is, zijn de geur en de smaak. De geur hoort een friszure fermentatie lucht te zijn. Zodra het muf of rot ruikt is het niet meer goed en kan het de composthoop op.

Verschil Wipe & Clean en Microferm
Wipe & Clean en Microferm zijn beiden een kant-en-klare EM-Actief. Microferm is EM geactiveerd op basis van rietsuikermelasse en heeft een donkerbruine kleur. Wipe & Clean is geactiveerd op zetmeel uit graan, waardoor hij veel lichter (geelachtig) van kleur is en meer een ciderachtig smaak heeft gekregen. Door de lichte kleur is Wipe en Clean veel meer geschikt voor schoonmaken, omdat het geen donkere vlekken achter zal laten (in de was, ramen wassen etc.).

Het geheim en de getallen achter EM producten

In EM producten (met micro-organismen) zitten vele soorten micro-organismen die het bodemleven in uw tuin in ongelooflijke aantallen kunnen verrijken. Micro-organismen vermenigvuldigen zich namelijk met een grote snelheid: 1 tot 3 keer per uur afhankelijk van soort, omstandigheden en temperatuur. Dit betekent dat een micro-organisme dat zich elk uur deelt (en de 2 micro-organismen dat ook weer doen in het 2de uur, enzovoorts) in 24 uur 8.388.608 nakomelingen heeft! Deelt dat micro-organisme zich echter 3 keer per uur dan worden het 2.361.183.200.000.000.000.000 nakomelingen in 24 uur (ruim 2 triljard)! En na weer een uur ruim 18 triljard. Of na een tweede 24 uur komt het op ruim 22 septiljoen (42 nullen) nakomelingen.

En dan te bedenken dat een EM product niet begint bij 1 micro-organisme alleen maar met heel veel miljoenen tegelijkertijd.

Kortom, bestaat er een ander product dat u zoveel kan verrijken in 24 uur 🙂

*EM-1 begint niet met 1 micro-organisme maar met:
10.000 Melkzuurbacterien (per ml)
1.000 Fotosynthetiserende bacterien (per ml)
1.000 Gisten (per ml)
en andere nuttige micro-organismen, die vrij in de natuur voorkomen. 

Artikelen: