Bokashi is een Japans woord, hetgeen gefermenteerde organische stof betekent. Het wordt gemaakt door een mengsel van organische stoffen te fermenteren met EM. Alle organische reststoffen kunnen worden gebruikt. De kwaliteit van Bokashi wordt sterk verbeterd door toevoeging van fijn vermalen zeeschelpenkalk en Bentoniet kleimineralen.
Bokashi wordt door Japanse boeren en tuinders traditioneel gebruikt als bodemverbetering om de microbile verscheidenheid van de bodems te verhogen en de planten te voorzien van voedingsstoffen. MulderAgro in Kollumerzwaag wil Bokashi meer bekendheid geven, en heeft daarom de Kenniswerkplaats Noordoost Frysln gevraagd om te kijken of studenten hierbij kunnen helpen.
Drie studenten van Nordwin College in Leeuwarden hebben de opdracht van MulderAgro gekozen om uit te voeren. In overleg met de opdrachtgever is besloten dat ze een folder gaan maken voor mbo en hbo studenten waarin wordt ingegaan op Bokashi. Ze zullen de volgende onderwerpen behandelen:
- de werking van Bokashi
- wat maakt Bokashi beter dan andere organische mestvormen
- heeft Bokashi effect in de praktijk
De folder zal eind april 2016 aan de opdrachtgever gepresenteerd worden.
BRON:https://www.emnatuurlijkactief.nl/studenten-maken-bokashi-folder-voor-onderwijs/