Afgelopen november heeft de gemeente Hengelo zon 400 ton bladresten verwerkt tot Bokashi. Vrijdag 18 maart zijn de zakken geopend. Het resultaat is geweldig!
Gemeente Hengelo: Het Ferment is gemaakt van afgevallen blad uit Hengelo. Dat heeft de gemeente dit jaar op zon manier verwerkt dat er een soort supercompost is ontstaan. Ferment heeft namelijk meer positieve eigenschappen dan compost: het bevat meer voedingsstoffen en energie en maakt planten weerbaarder tegen ziekteverwekkers.
Het is landelijk voor het eerst dat een gemeente ferment maakt van afgevallen blad. Een speciale machine heeft het bladafval eind november in grote slurven geperst waar geen zuurstof bij kon. Kalk, klei en bacteriėn brachten het fermentatieproces op gang. Na maanden in de slurf, is het ferment klaar voor gebruik.
De gefermenteerde bladresten zijn verdeeld over een maisakker, tuinen van de Voedselbank en de gemeentelijke plantsoenen. De Bokashi, of ferment zoals men het in Hengelo noemt, heeft een pH van 6 en is daarmee niet alleen zeer geschikt als bodemverbeteraar, maar ook als mulchlaag.
Ook is deze Bokashi op zaterdag 19 maart op de Landelijke compostdag aangeboden aan de inwoners. Dat betekent dat men bij het Milieupark aan de Wegtersweg gratis compost kon halen. Dit jaar zijn er twee keuzes: Bokashi of compost. Of allebei.
Zie ook: Proef door gemeente Hengelo; fermenteren van 400 ton bladresten
Bron: https://www.emnatuurlijkactief.nl/resultaat-bokashi-van-bladresten-gemeente-hengelo/