De gemeente is vandaag begonnen met een proef om bladresten te verwerken tot voedingsstof voor de bodem. Een speciale machine zet 400 ton bladresten om. Binnen een paar maanden moet dat bruikbaar ferment zijn. Ferment lijkt een beetje op compost, alleen dan met meer positieve eigenschappen. Ook beheerders van andere Twentse gemeenten waren aanwezig bij de start van de proef.
De gemeente Hengelo wil bladresten op een nieuwe manier verwerken. Dit gebeurt met een machine die het bladafval in grote slurven perst waar geen zuurstof bij mag komen. Deze slurven van ongeveer 25 meter blijven ongeveer 2 tot 3 maanden liggen. Er worden stoffen zoals kalk, klei en ook bacterin toegevoegd om het bladafval te laten fermenteren.
Fermenteren
Fermenteren is een ander proces dan composteren; er is nagenoeg geen CO2 uitstoot en op deze manier worden meer koolstof, voedingsstoffen en energie behouden voor de bodem. Ook komt er veel minder fosfaat vrij. In het voorjaar wordt het zogenoemde gefermenteerde blad als voedingsstof gebruikt om de bodem te verrijken. In de landbouw wordt fermenteren steeds meer toegepast. Voor een gemeente wordt deze techniek landelijk voor het eerst in Hengelo toegepast. Beheerders van andere Twentse gemeenten waren bij de start van de proef aanwezig om te kijken of zij deze techniek ook in hun gemeente kunnen toepassen.
Opnieuw gebruiken
Het is nieuw om bladresten lokaal te verwerken tot voedingsstof voor de bodem. Het is een onderdeel van circulaire economie; resten worden grondstoffen en worden opnieuw gebruikt. Als deze proef positief uitwerkt, heeft de gemeente een alternatief voor de jaarlijkse hoeveelheid te verwerken bladresten (ongeveer 1.200 ton). Tot nu toe voert de gemeente dat af naar een verwerker om te laten composteren. Dat gebeurt meestal in de Hof van Twente. Dat kost geld en er zijn veel meer zogenoemde vervoersbewegingen nodig, wagens die de bladresten naar de verwerker moeten brengen.
Persbericht gemeente Hengelo
Bron:https://www.emnatuurlijkactief.nl/proef-door-gemeente-hengelo-fermenteren-van-400-ton-bladresten/