Biodiversiteit op groene daken vergroten met bacteriŽn Leave a comment

 

Uit onderzoek van Britse wetenschappers blijkt dat het gebruik van bacteriŽn of schimmels als duurzaam alternatief voor chemische meststoffen de biodiversiteit en plantengroei op groene daken vergroot.

02-03-2017 15:45 | DOOR: FITRIA JELYTA

De wetenschappers van de Britse University of Portmouth hebben in de studie gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen, zoals bacteriŽn en de schimmelsoort Trichoderma. Doel van het onderzoek was om de biodiversiteit†op†bestaande groene daken te vergroten en te zien welke meststoffen effectief bijdragen aan plantgroei.

Zo bleek uit het onderzoek dat sommige bacteriŽn en schimmels, waaronder†Trichoderma, een betere voedingsbodem vormen voor de planten en insecten dan andere. Door gebruik te maken van deze bacteriŽn als duurzame alternatieven voor†chemische meststoffen, verwachten de wetenschappers de levensduur van planten te verlengen en de biodiversiteit op groene daken te bevorderen.

Meer groene daken in de stad

Volgens de onderzoekers zien steeds meer steden groene daken als een oplossing om de energie-efficiŽntie in gebouwen te verbeteren. Daarnaast bieden groene daken oplossing voor het zogeheten hitte eiland-effect, waarbij delen van een stad een hogere temperatuur hebben dan andere als gevolg van een stijging in het energieverbruik en het gebruik van airconditioning.

Blootstelling aan UV-straling en onvoorspelbare weersomstandigheden zouden de plantgroei en biodiversiteit op groene daken echter belemmeren. Om hier verandering in te brengen, zien de wetenschappers kansen om de voedingsbodem van de planten op groene daken te versterken door gebruik te maken van de natuurlijke meststoffen.

Ecosysteem in stand houden

ďHet uitgangspunt van ons onderzoek was dat als er gebrek is aan voedingsbodem voor planten en insecten op groene daken, we we dat kunstmatig kunnen verbeterenĒ, zegt Dr. Heather Rumble, wetenschapper aan de University of Portsmouth, in een persbericht. ďWe wilden de microbiŽle stoffen identificeren, die de biodiversiteit op bestaande groene daken vergroten. Op die manier krijgen we beter inzicht in hoe een gezond ecosysteem van groene daken zichzelf in stand houdt.Ē

In een vervolgonderzoek wil de wetenschapper meerdere soorten bacteriŽn en schimmels†testen ter bevordering van de biodiversiteit en plantgroei op groene daken.

Bron:†http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/21411/biodiversiteit-op-groene-daken-vergroten-met-bacterien

Geef een reactie