In Oosterbierum is de reststroom van een tomaten- en komkommerkweker benut door het als hoofdbestanddeel in een Bokashi-bult van akkerbouwer Jukema te verwerken.
Gerrit Jukema was nieuwsgierig naar de mogelijkheid Bokashi te gebruiken om zijn akkers vruchtbaarder te maken. Samen met Harry Veenstra, adviseur Agriton, is er nagedacht over de mogelijkheid daarvoor lokale reststromen te benutten. Aanleiding voor Jukema om contact te zoeken met kweker Hartman uit het nabij gelegen Sexbierum.
Hartman is hofleverancier van tomaten en komkommers voor supermarktketen Albert Heijn. De resten (tomaten- en komkommerplanten) bleek een geschikt basis-ingrediėnt voor de Bokashi. De plantenresten zijn door een schredder in kleine stukjes verwerkt, waarna een mix van oud natuurhooi, gekneusde aardappelen, vaste mest en geitenmest zijn toegevoegd. Alle restproducten zijn van het bedrijf van Jukema die zodoende weer benut worden. Er is uiteraard gekeken naar de juiste verhouding droge stof, die voor optimale werking, net als bij een traditionele kuilbult 45% moet zijn.
De toegevoegde Microferm, zeeschelpenlak en klei van eigen bodem hebben drie maanden de tijd gehad om van deze mix een waardevol eindproduct te maken. Het eindproduct, Bokashi, is eind april uitgereden over de akkers. De Bokashi krijgt de komende weken de tijd om het bodemleven te activeren en het zaad beter te laten ontkiemen en wortelen.
BRON: https://www.emnatuurlijkactief.nl/bokashi-alles-kan-als-de-verhoudingen-maar-kloppen/