Selecteer een pagina

Bokashi: de laatste techniek op het gebied van bodembemesting

door | 21 oktober 2016

4476594

ACHTERVELD Het melkvee- en composteerbedrijf van Wim en John Van den Hengel heeft in Leusden maar ook landelijk bekendheid. Vandaar dat producent Agriton vorige week naar de Hessenweg was getogen om de laatste techniek op het gebied van bodembemesting te tonen.

Wim en zoon John van den Hengel hebben een biologisch melkveebedrijf en maken compost om het grasland beter te voeden. De bedoeling is om snoeiresten, bermmaaisel, mest en vergelijkende materialen zo snel mogelijk weer in te zetten als mest of bodemverrijker. Daarvoor wordt door de Van den Hengel’s maar ook door anderen in de sector gezocht naar de optimale manier om te recyclen. Wim en John doen dat al jaren via composteren maar de firma Agriton uit Noordwolde doet dit ook via een ander proces genaamd bokashi.

ORGANISCH Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal, het is een manier om organische resten om te zetten tot een zeer rijke bodemverbeteraar. Bokashi is het resultaat van een eeuwenoude techniek: fermentatie. Het is een zogenaamd anaeroob proces (zonder zuurstof). Belangrijk verschil met composteren is dat er nagenoeg geen CO2 uitstoot is en daardoor wordt de energie behouden. Door toevoeging van organische hulpstoffen zoals zeeschelpenkalk en kleimineralen, afhankelijk van de toepassing, wordt de bodem voorzien van een natuurlijke bemesting.

Nog een groot voordeel van deze methode is dat er veel minder arbeid nodig is omdat het product niet regelmatig hoeft te worden omgeschept. Met een voor de particulier ontwikkelde keukenemmer kan bokashi ook door particulieren worden toegepast en is de techniek dus niet alleen op grote schaal toepasbaar. Want daar lag de nadruk op tijdens de bijeenkomst bij Van den Hengel. Zo legde Auke Doornbosch van de gemeente Hengelo uit hoe de methode succesvol in zijn gemeente is toegepast voor de recycling van voornamelijk bladafval in zijn gemeente.

Daar zit namelijk ook een voordeel; bokashi is toepasbaar met een grote variteit aan basisstoffen zoals(drijf)mest, gras, riet, bladeren, snoeisel, bloembollenafval of ondermaatse aardappelen. Vandaar dat Wim van den Hengel enthousiast is over de methode: ,,Ik vind dat ieder boerenbedrijf zijn eigen reststoffen zou moeten verwerken. Door de grote toepasbaarheid van zowel organische stof als ook drijfmest biedt bokashi veel mogelijkheden daarvoor. Bovendien wordt de energie van koolstof behouden. Het verbranden via bio-installaties is het laatste wat we zouden moeten doen.” Van den Hengel houdt niet van verspilling, dat is duidelijk. Eddo de Veer varieert met de toepassing. Hij doet een bodemanalyse en stelt dan een producten op maat samen. Zijn ideen sluiten naadloos aan op die van Wim. ,,Ik noem mijzelf een bodemkok. Met een goede natuurlijke biologische bemesting zorg je voor bodemverbetering. Dat doe ik bijvoorbeeld voor tuinders.”

De toepasbaarheid van bokashi blijkt enorm omvangrijk. De bekendheid evenwel nog niet. Meer informatie is te vinden op www.emnatuurlijkactief.nl en www.weerbaartelen.nl.

BRON:http://leusderkrant.nl/lokaal/bokashi-de-laatste-techniek-op-het-gebied-van-bodembemesting-172029

Onze Bokashi-sets zijn hier te vinden:https://emwinkel.nl/product/bokashi-starter-set-2-emmers-2-kg-bokashistarter/

Over Kim

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

0