Selecteer een pagina

Hengelos Bokashi verrijkt bodem Stadstuin Marskant

door | 11 september 2015

Hengelo_69495_Starthandeling-20Stadstuin-20Marskant-20-1-De toekomstige Stadstuin Marskant zal met Hengelos Bokashi worden verrijkt. De aftrap voor de stadstuin werd gisteren gegeven. Donderdagmiddag is een begin gemaakt met het opknappen van het al jaren braakliggende terrein. Kinderen van de aangrenzende Willemschool gaven het officile startsein dor allemaal tegelijk op een fluitje te blazen.

Het is de bedoeling dat op het terrein waar vroeger het politiebureau en de brandweerkazerne stonden, straks bloemen worden gekweekt en groenten worden verbouwd. Omdat de bodem daar niet geschikt voor is, gebeurt dat in bakken. Kunstenaarscollectief Ateliers93 zal de stadstuin aankleden met kunst.

De SWB Groentuin gaat Bokashi(-compost) maken van etensresten en tuinafval. Een groep mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gaat met emmertjes gefermenteerde etensresten ophalen bij hoogbouwbewoners. In eerste instantiegaat hetom de appartementen dichtbij de Marskant, daarna wordt gekeken hoe dit verder uitgebreid kan worden.
De etensresten zullen met de zogenoemde prachtfietsen naar de Groentuin in de Hasseler Es worden gebracht. Tegelijkertijd gaat in de Hasseler Es een project lopen om grof tuinafval apart in te zamelen. Zowel de etensresten als het tuinafval worden gebruikt om Bokashi-compost mee te maken. Dat gebeurt met de zogenoemde rocketcomposter.

Hengelo_marskant_braak-225x300Voor de hoogbouwwoningen uit de stad is het een win-win-situatie. Twee keer per week kunnen zij hun etensresten laten ophalen. Zij hoeven op deze manier hun etensresten niet meer bij het afval te doen. Dat bespaart geld. Daarnaast worden de resten gebruikt om een goede oogst te krijgen. Zo wil de gemeente een duurzame keten van afval naar grondstof naar product laten zien; een voorbeeld van circulaire economie. Nu nog zitten er per persoon jaarlijks 40 kilo etensresten bij het restafval. Die worden verbrand. En dat is jammer, want afval is grondstof. We maken de stad niet alleen een stuk mooier met deze stadstuin, maar ook duurzamer, vindt wethouder Marcel Elferink. Samen met de andere organisaties hebben we flink wat slagkracht om de Marskant goed aan te pakken en op te knappen. De opbrengst van de stadslandbouw wordt op den duur verkocht op de markt in Hengelo.

Het gaat om een tijdelijk project, voor een periode van 2,5 jaar. De provincie Overijssel heeft daarvoor een subsidie van 250.000 euro beschikbaar gesteld. Het waterschap Vechtstromen doet ook mee: komende jaren zal de Berflobeek, die achter langs het terrein stroomt, onder handen worden genomen.

Bron:https://www.emnatuurlijkactief.nl/hengelos-bokashi-verrijkt-bodem-stadstuin-marskant/

 

Over Kim

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

0