In de herfstperiode kunnen de afgevallen bladeren verzameld worden ombladbokashi te maken. Bokashi maken is net zoals het fermenteren van bladeren in het bos een natuurlijk proces. Het zorgt ervoor dat de nog aanwezige voedingselementen in de bladeren op een efficinte wijze worden omgezet tot voeding voor de bodem. De bladbokashi kan je gebruiken als mulchlaag tussen je plantenborders. De bodem blijft zo bedekt en het werkt goed tegen onkruid.
De bereidingswijze voor ca 1 m3 bladresten is als volgt:
- 10 kg Aegir Zeeschelpenkalk
- 10 kg Edasil Kleimineralen
- 10 kg Vulkamin granulaat (optioneel)
- 2 liter Microferm (verdund met water)
Je verwerkt deze ingredinten tot een homogeen mengsel. De hoeveelheid water waarmee de Microferm wordt aangelengd hangt af van de vochtigheid van de gebruikte materialen.Het vochtgehalte van de hoop mag niet hoger zijn dan vijftig procent. Dit kan je als volgt controleren. Knijp het kant en klare mengsel in de hand samen. De kluit mag niet uiteenvallen en er mag geen vocht uitsijpelen.
Daarna zet je een hoop op die je goed aandrukt, zodat zoveel mogelijk zuurstof uit de hoop verdwijnt. Als laatste dek je deze af met een plastic zeil. Laat dit ten minste acht weken fermenteren vooraleer te gebruiken als bodemvoeding. Je kunt het mengsel ook in stevige plastic zakken opslaan. Let er goed op dat er geen lucht meer in de zak zit en afgesloten blijft. Verdeel 0,5 tot 2 kg Bokashi per m2 bodemoppervlak.
Gefermenteerd
De verschillende organische stoffen worden niet gecomposteerd, maar wel gefermenteerd. Dat wil zeggen dat de Microferm de hoop anaroob (zonder zuurstof) omzet in waardevolle voeding voor bodem. Het eindresultaat zal uiterlijk niet hetzelfde zijn als een gewone compost, maar is wel voorgefermenteerd zodat de bodemorganismen deze goed kunnen benutten en er minder verliezen zijn door oxidatie.
Foto: Bokashinorge.no
BRON:https://www.emnatuurlijkactief.nl/hoe-maak-je-zelf-bladbokashi/