Selecteer een pagina

Hoe maak je zelf bladbokashi?

door | 17 november 2017

In de herfstperiode kunnen de afgevallen bladeren verzameld worden ombladbokashi te maken. Bokashi maken is net zoals het fermenteren van bladeren in het bos een natuurlijk proces. Het zorgt ervoor dat de nog aanwezige voedingselementen in de bladeren op een efficinte wijze worden omgezet tot voeding voor de bodem. De bladbokashi kan je gebruiken als mulchlaag tussen je plantenborders. De bodem blijft zo bedekt en het werkt goed tegen onkruid.

De bereidingswijze voor ca 1 m3 bladresten is als volgt:

  • 10 kg Aegir Zeeschelpenkalk
  • 10 kg Edasil Kleimineralen
  • 10 kg Vulkamin granulaat (optioneel)
  • 2 liter Microferm (verdund met water)

Je verwerkt deze ingredinten tot een homogeen mengsel. De hoeveelheid water waarmee de Microferm wordt aangelengd hangt af van de vochtigheid van de gebruikte materialen.Het vochtgehalte van de hoop mag niet hoger zijn dan vijftig procent. Dit kan je als volgt controleren. Knijp het kant en klare mengsel in de hand samen. De kluit mag niet uiteenvallen en er mag geen vocht uitsijpelen.

Daarna zet je een hoop op die je goed aandrukt, zodat zoveel mogelijk zuurstof uit de hoop verdwijnt. Als laatste dek je deze af met een plastic zeil. Laat dit ten minste acht weken fermenteren vooraleer te gebruiken als bodemvoeding. Je kunt het mengsel ook in stevige plastic zakken opslaan. Let er goed op dat er geen lucht meer in de zak zit en afgesloten blijft. Verdeel 0,5 tot 2 kg Bokashi per m2 bodemoppervlak.

Gefermenteerd

De verschillende organische stoffen worden niet gecomposteerd, maar wel gefermenteerd. Dat wil zeggen dat de Microferm de hoop anaroob (zonder zuurstof) omzet in waardevolle voeding voor bodem. Het eindresultaat zal uiterlijk niet hetzelfde zijn als een gewone compost, maar is wel voorgefermenteerd zodat de bodemorganismen deze goed kunnen benutten en er minder verliezen zijn door oxidatie.

Foto: Bokashinorge.no

BRON:https://www.emnatuurlijkactief.nl/hoe-maak-je-zelf-bladbokashi/

Over Kim

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

0