Met een nat voorjaar bestaat de kans dat je buxus aangetast wordt door een schimmel. Een buxus met de schimmel Volutella buxi krijgt bruine blaadjes en wat uiteindelijk kale plekken oplevert. Een buxus met Cylindrocladium buxicola geeft zwarte tot bruine vlekken op het blad. Ook op de takken zijn zwarte strepen te zien.
Hoe kun je dit voorkomen?
De vitaliteit van de plant is cruciaal. Planten die (nog) niet ziek zijn of een beginnende aantasting hebben, kun je wel helpen met het opbouwen van een goede weerstand. Met Microferm (met de Effectieve Micro-organismen) kun je deze weerstand verhogen. Deze nuttige microbiologie gaat in competitie met de schadelijke schimmels en zal gaan overheersen. Zo ontstaat er weer een evenwichtige balans. Je brengt als het ware een beschermlaagje aan op de buxus. Dit principe geldt natuurlijk ook voor andere plantensoorten en gewassen.
Hoe ga je te werk?
Het is erg belangrijk het aangetaste blad weg te knippen en het afgevallen blad te verwijderen. Want daar zitten de sporen van de schimmel in. Bij regen spatten deze sporen omhoog weer op het blad. Herbesmetting moet worden voorkomen! Reinig de snoeischaar met kokend water. Eventueel schoonmaken met Microferm.
Graaf rondom de stammetjes Bokashi in de grond. Dit kan zelfgemaakt worden met de Bokashi-keukenemmer of is kant-en-klaar verkrijgbaar.
Vóór elke regenbui de buxus sproeien met Microferm (1/100 verdund met water). Een aantal keer spuiten/sproeien in april/mei en september.
Bij een lichte aantasting kan spuiten in een hogere concentratie de kwaal terugdringen. Preventief spuiten heeft echter de voorkeur.
Lees ook het artikel Gezonde Buxus met EM | Artikel Groei&Bloei oktober
BRON: https://www.emnatuurlijkactief.nl/hoe-voorkom-je-buxusschimmel/