Huisstof tot nadenken Leave a comment

huisstof-tot-nadenkenGemiddeld 9.000 verschillende micro-organismen in de stofdoek.
Huisstof bevat gemiddeld ruim 2.000 soorten schimmels en 7.000 verschillende bacteriën. Dat concluderen onderzoekers van de University of Colorado at Boulder die stofmonsters uit 1.200 Amerikaanse huishoudens door de sequencer hebben gehaald.

In het kader van een project genaamd The Wild Life of Our Homes stuurden vrijwilligers massaal monsters in van het roemruchte randje boven de deur dat nooit wordt afgestoft (behalve door beroepssergeants met witte handschoenen).

In ‘Proceedings of the Royal Society B’ melden Noah Fierer en collega’s dat de schimmelpopulatie vooral afhankelijk is van de plek waar het huis staat. De meeste schimmels lijken dan ook van buiten te komen: ze waaien door het raam naar binnen of blijven aan kleding hangen. Welke bacteriën je vindt hangt juist nauwelijks van de locatie af, en des te meer van de samenstelling van het gezin. Sommige soorten komen meer voor op vrouwen dan op mannen, of omgekeerd. Maar huisdieren beïnvloeden de populatie nog veel sterker.

Fierer benadrukt overigens dat de aanwezigheid van al die micro-organismen een fact of life is waar je vooral niet van moet schrikken – het overgrote deel is trouwens volmaakt onschadelijk.

Het uiteindelijke doel van deze studie is meer inzicht te krijgen of de variatie in de microben in onze huizen verband heeft met de variatie in gezondheid en welzijn.

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat schoonmaken met Wipe & Clean bijdraagt aan een gezonder leefklimaat. Laboratoriumtesten laten zien dat er na het reinigen met Wipe & Clean bijvoorbeeld minder E. coli voorkomt en een toename van van mensvriendelijke bacteriën die in EM aanwezig zijn. Lees meer over dit onderzoek in de stad Gent en ook het artikel ‘zo gezond zijn bacteriën’.

Bron: https://www.emnatuurlijkactief.nl/huisstof-tot-nadenken/

Geef een reactie