Uitnodiging Nazomer Bessenpluk bij Weldaadbessen – zaterdag 26 augustus – van 10:00 tot 17:00 Leave a comment

EM Bessenpluk – 26 augustus 2017
Mocht u de vorige keer gemist hebben of zijn de bessen alweer op dan kunt u zaterdag 26 augustus ook (weer) gezellig bessen plukken bij de volledig biologische en met EM-doordrenkte vruchtengaard van Ineke en Auke Vonk. Op deze dag zijn de volgende vruchten te plukken:

 • blauwe bessen
 • bramen
 • de laatste rode bessen

Voor de liefhebber heeft Auke nog wel frambozen en andere vruchten uit de vriezen van vorig jaar.
Zoals altijd krijgt iedereen die deze dag namens de EM-Vereniging komt korting. Voor de blauwe bessen betaal je slechts Ä 5 per kilo en voor alle andere vruchtjes betaal je nog minder, maar Ä 4 per kilo!
Auke heeft speciaal voor deze dag een selectie eetbare wilde planten te koop.
De dag is van 10:00 tot 17:00.
Auke en Ineke zorgen voor heerlijke zelfgemaakte lekkernijen met koffie en thee, waarvan u tijdens het plukken heerlijk kunt genieten.

Hieronder vindt u de activiteiten van deze dag! Om een impressie te krijgen van een EM Bessenpluk dag vindt u onderaan deze uitnodiging een vrolijk fotoverslag van de vorige EM Bessenpluk dag.

Wat is er allemaal te doen deze dag?

1. Weldaad Bessen-pluktuin, Wilheminaoord:
Deze dag kunt u heerlijk vertoeven op het weelderige Weldaadbessen terrein van twee hectares groot.
Voor de drukke (stads)mens, voor de natuurmens, voor kinderen groot en klein, een dagje plukken geeft de nodige rust, ontlaadt je van stress en laadt je op met energie uit de natuur. Beladen met bakjes, emmertjes, krukjes, zonnebrillen of kleppen, een smartphone (op vliegtuig stand) voor de nodig foto’s, een gezonde eetlust en inspiratie voor toekomstige vruchtentaartjes en sauzen kan er de hele dag geplukt worden. Dit allemaal onder het genot van heerlijk zomerweer, gelijkgezinden, de wilde bijtjes, Auke’s honingbijtjes en een horde aan insecten, even een vruchtje proeven …. mmm nohm nohm…..nog een vruchtje.

Een goede inspirerende tip! U kunt een flink voorraadje plukken en invriezen, zo kunt u tot ver in de winter nog van de bessen genieten. Of u maakt er de meest pure jams, taarten, toetjes en sauzen van. Leukere cadeautjes zijn er niet . En, er zijn ook mensen die de bessen in EM-brouwsels doen .

De EM-vereniging zal die dag van 10 – 17 uur bij de Weldaadbessentuin aanwezig zijn.
De EMwinkel.nl staat er natuurlijk ook weer met alle EM-producten, die de gebruikelijke 10% EM-dag korting geeft op alle EM-producten! Het assortiment is sinds vorige jaar weer uitgebreid:

 • Flairosol, luxe lege spuitfles van 300ml, speciaal voor EM producten.
 • Biologisch bijenzaadjes pakketje met gratis bijenwasvormpje
 • Wipe & Clean met Munt essentiŽle olie, spuitfles, 2 liter bag-in-box en 250ml flesje,
 • 11 duurzame boeken en 6 e-boeken
 • EM magazines, uitgaves 15, 16 en 17
 • Biologisch kippentuintje van Bio-Ron

Als u al weet dat u grotere aantallen producten wilt meenemen op deze dag, wilt u dat dan van te voren aan de EMwinkel doorgeven? Dan weet u zeker dat het voor u klaar staat. Ook in het geval dat u grote zakken (25 kg) van een product mee wilt nemen, graag even van te voren doorgeven.
Het blijkt ook dat de bezoekers het heel fijn vinden om de EM-ervaringen met andere gebruikers uit te wisselen.
Op de site van Weldaadbessen.nl kunt u bij de pagina ‘Informatie’ al veel lezen over hoe er wordt omgegaan met de natuur, de rol van de bijen, insecten en bomen.
Ook willen we graag Living-Land (www.living-land.org) onder de aandacht brengen. Dit is een campagne die opgezet is door de grote natuurorganisaties BirdLife Europe & Central Asia, the European Environmental Bureau (EEB) and WWF EU. Zij willen ervoor zorgen dat de huidige landbouw-wetten van de EU worden veranderd. Nu zijn er een aantal grote bedrijven die de landbouw op industriŽle wijze monopoliseren, onder het mom van duurzaamheid. Living Land wil juist dat deze monopolie wegvalt, dat de macht weer terug gaat naar de (kleine) boer, minder/geen tussenschakels, leven in de bodem, natuurlijke bemesting, schoon water, geen vervuiling, hogere waarden in veeteelt, minder verspilling, diversiteit, hagen en levende randen om vogels en insecten aan te trekken die ervoor zorgen dat de schadelijke insecten niet kunnen overheersen (natuurlijk ongediertebestrijding) en de gewassen bestoven kunnen worden. Kortom, ervoor zorgen dat er weer een synthese ontstaat tussen natuur, landbouw en de mens.
www.weldaadbessen.nl / www.weldaadbijen.nl / www.living-land.org

2. Bijen verrijking
Onder het mom van ‘red de bij’ is er bijles over deze essentiŽle beestjes. Auke, onze EM bio-fruitkweker is tevens EM bio-imker. Hij heeft 30 kasten (waaronder 20 met de inheemse zwarte bij). Hij is je persoonlijke Google als het gaat over bijenvragen en weet vrijwel alles over onze honingverzamelende vrienden. Onder begeleiding van Auke kunt u dan zijn bijen bezoeken (u krijgt een bijenpak aan) en kunt zich laten informeren over de Darwin-methode, de levenscyclus, hoe herken je een volk in zwermstemming, wat is dat getuut van de bijen, waarom zwermen, het herkennen van de koningin, en hoe kan het dat alle honing een andere smaak heeft.
Auke kan u vertellen over het gebruik van EM met bijen. Ook zal hij u met enthousiasme informeren over zijn zwarte bij project. Hij is nu al een paar jaar bezig om deze oorspronkelijke inheemse bij terug te brengen in Nederland. Inmiddels dus al 20 volken! Met de opbrengst van verkoop van Aukeís bijenwas producten, steunt Stichting De Moederís Geuren dit initiatief door de aankoop van zwarte bijenkoninginnen te vergoeden.
Auke heeft voor de doe-het-zelfers onder ons takken en stronken om meet te nemen. Hiermee kunt bijenhotels te maken, die bewoond kunnen worden door een verscheidenheid aan wilde bijen en andere nuttige insecten.
www.weldaadbijen.nl

3. Bijenwas Geuren, Spirituele Cosmetica en Harmonie- en Voel-gels
De Moeder’s Geuren zijn er natuurlijk met hun succesvolle toepasselijke en innovatieve product Bijenwas geuren. Dit zijn wasvormen van 100% bijenwas van Nederlandse imkers (die de biologische honing maken), aangevuld met een prachtige essentiŽle olie of een heerlijk parfum die met de hand gegoten worden. Een deel van de opbrengst gaat naar het bijenproject van Auke: het terugbrengen van de oorspronkelijk inheemse zwarte bij in Nederland.
En u kunt zich uiterlijk laten verwennen met De Moeder’s Spirituele Cosmetica, waarvan sommige producten zijn verrijkt met EM-X poeder en EM-X zout. Uw innerlijk kunt u laten verwennen met de Moeder’s Harmonie-en Voel-gels, die dit jaar zijn uitgebreid met 4 nieuwe soorten: Adoratie Innerlijke stilte, Innerlijk vuur en Innerlijke kracht. Ook zijn er Knuffels met een hart te voelen, zoals een beer met een goed slapen hart of een gezelschaps hart (een hart dat werkt tegen eenzaamheid). Net als de Effectieve Micro-organismen zijn ook dit 100% positieve producten, zonder enige negatieve bijwerking.

4. Landgoed de Eese
Wilt u voor het plukken even de benen strekken of mocht er na het gepluk nog energie zijn, dan kunt u een mooie zomerwandeling maken over het landgoed de Eese, dat een aantal kilometer van Weldaadbessen begint. Dit is een 800 hectare natuurgebied bestaande uit landbouwgronden, bos en prachtige natuurterreinen (150 ha. ingezaaid met kruidenrijke akkermengels). Ook kunt u versteld staan van de vele monumentale gebouwen die dit landgoed rijk is.
http://www.oostfriesland.info/nl/nieuws/fietsen/1455-cultuurhistorische-buitenplaats-de-eese

U kunt u er 26 augustus niet bij zijn?
Als het u echt niet lukt om er zaterdag de 26e bij te zijn, dan kunt u alle andere dagen van de zomer op eigen gelegenheid gaan bessen plukken. Kijk even op de www.weldaadbessen.nl website voor openingstijden en wanneer, welke vruchtjes geplukt kunnen worden.
U kunt eenvoudig op de hoogte blijven van alle Effectieve Micro-organismen ontwikkelingen en ervaringen via de Effectieve Micro-organismen Facebook groep:
https://www.facebook.com/groups/effectievem/
of via de nieuwsbrief van EM-Vereniging Nederland:
www.emvereniging.nl

ROUTEBESCHRIJVING:
https://emwinkel.nl/routebeschrijving/

Adres:
Weldaad Bessentuin
Koningin Wilhelminalaan 6a
Wilhelminaoord
Telefoon: +31 (0)6 22 62 47 76

Tips om mee te nemen:

 • afsluitbare bakjes, emmertjes voor de bessen, evt. opvouwkrukje
 • lunchpakket, drinken
 • regenkleding en laarzen, mocht het niet zo zomers zijn
 • zonnebrand, een zonnebril en een petje bij een prachtige zomerdag
 • schrijfschriftje + pen voor het verzamelen van alle informatie
 • smartphone, tablet of camera voor de nodige momentopnames

Graag tot ziens op†deze Zomer EM Plukdag!
EM Vereniging Nederland
www.emvereniging.nl
info@emvereniging.nl
contact:
Sattwa Valk
tel. 036-5348610
mobiel: 06-20.11.05.11

Geef een reactie