Selecteer een pagina

UNIEK PROEFPROJECT MET EM IS EEN SUCCES

door | 13 oktober 2017

De Ieperse natuurtuin De Triangel werd in de zomer van 2012 het trefpunt van een vernieuwend driejarig experiment. In de vijver van het gebied werden 2000 kleiballen, waarop zich afvalverwerkende bacterin ontwikkelden, verspreid. Daardoor krijgt het met organisch slib vervuilde vijverwater een flinke schoonmaakbeurt. Daardoor kon zich een rijkere diversiteit aan planten en dieren in de vijver ontwikkelen. Op 5 mei 2013 werden er als opvolging van het project terug een 1000 kleiballen in de vijver verspreid.

2500 liter EM-Actief

Naast de EM vijverballen werd er ook, verspreid over twee jaar, een 2500?liter EM-Actief aan het vijverwater toegevoegd. Dit rijk mengsel van opbouwende micro-organismen versterkt de werking van de EM vijverballen.

Eenvoudig gesteld komt het erop neer dat een uitgezochte cultuur van ‘goede’ bacterin, schimmels en gisten (EM of Effectieve Micro-organismen) in het water of op de bodem verspreid worden om er diverse afvalstoffen en gifstoffen actief af te breken en tot nieuwe, opbouwende stoffen om te zetten. Daardoor kan het ecologisch evenwicht zich herstellen.


TUSSENTIJDSE EVALUATIE

In december 2013 was er een belangrijke tussentijdse evaluatie van het project samen met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen (milieudienst Stad Ieper, EMBelgium vzw, sponsor Agriton). De milieudienst van Ieper analyseert sinds de start van het project driemaandelijks stalen van het water. Daaruit blijkt dat de zuurtegraad of Ph van het water stabiel positief is. Het meest opmerkelijke is de enorme afname van de sliblaag, van circa 45 cm naar een 25 cm dikte (stand december 2013).


TOENAME BIODIVERSITEIT

Bij de start van het project was de biodiversiteit zo goed als nul met grote hoeveelheid moerasgas en zwavelgas.

Nu na twee zomers zijn de poelslakken (grazer) teruggekeerd samen met schaatrijders (jagers) en er zijn veel meer wantsen. Ook de eenden vinden de weg terug naar de vijver.

Door EM te gebruiken is er veel meer plantengroei aanwezig (krachtiger, sterkere planten) omdat de aanwezige voedingsstoffen beter worden omgezet naar opneembare voedingsstoffen.

 



PROJECT KRIJGT NAVOLGING TE WEELDE (RAVELS)

Het succes van de Triangel is niet onopgemerkt gebleven.

Tijdens hun zoektocht naar de meest geschikte methode om het slib van de oude vestinggracht rond de pastorij (vroeger een burcht) te verwijderen, stootte vzw Kempens Landschap op de afbraak van de sliblaag via micro-organismen.

Ze namen in het najaar met ons contact op om de oude kern van Weelde met EM te helpen opwaarderen.

Leuk meegenomen is dat deze methode aannemelijk goedkoper is dat het machinaal moeten uitgraven van het slib. En bovendien, de manier waarop deze micro-organismen in het water worden gebracht, via de EM vijverballen, is amusement verzekerd.

Door honderden mensen werd op zaterdag 10 mei 2014 de 2000 EM vijverballen in de vier partijen water gegooid. Indrukwekkend was de organisatie van vzw Kempens Landschap die ook voor heel wat randanimatie zorgde. Volgend voorjaar wordt deze ludieke actie herhaald. Dit is noodzakelijk om een duurzaam herstel van de biodiversiteit te waarborgen.

Deze methode met EM vijverballen of mudballs kent veel succes in andere continenten en waait nu ook stilaan over naar Europa.

Let’s heal the planet!

BRON: Nieuwsbrief EM Vereniging Belgie – oktober 2017

inschijven kan via:http://www.embelgium.org/inschrijven-nieuwsbrief.html

Over Kim

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui.

0