Schoonmaakspray even schadelijk voor longen als pakje sigaretten per dag Leave a comment

Het regelmatig gebruik van schoonmaakmiddelen, in de vorm van een spray, is net zo schadelijk voor je longen als het roken van een pakje sigaretten per dag. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bergen.

Voor het onderzoek van de universiteit werden 6.000 mensen twintig jaar lang gevolgd. Vooral vrouwen die deze schoonmaakproducten gebruikten hadden significant vaker last van hun gezondheid.

20 sigaretten per dag

De longfunctie van vrouwen die schoonmaakster zijn of de schoonmaakmiddelen op dagelijkse basis thuis gebruikten, was in de studie vergelijkbaar met de longfunctie van iemand die 10 tot 20 jaar lang 20 sigaretten per dag rookt.

De onderzoekers raden de sprays, zoals Glassex, dan ook af. Ze†raden aan om voortaan gewoon ouderwets een sopje te maken en de boel†af te nemen met een microfiber doekje.†”De korte termijneffecten van deze middelen op astma zijn steeds beter gedocumenteerd, maar van de lange termijn effecten weten we niks”, zegt hoofdonderzoeker professor Cecile Svanes.

Opeenstapeling van longschade

“We waren vooraf bang dat de chemicaliŽn in schoonmaakmiddelen bij regelmatig gebruik beperkte schade zouden toebrengen, maar dagelijks gebruik, jaar in jaar uit, zorgt blijkbaar voor een opeenstapeling van de longschade.”†Het onderzoek is†gepubliceerd†in ‘The American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’.

Bron:†https://www.nporadio1.nl/trending/8262-schoonmaakspray-even-schadelijk-voor-longen-als-een-pakje-roken-per-dag

Wipe & Clean! 100% natuurlijk en zonder chemicaliŽn, het beste schoonmaakmiddel, het beste alternatief dat ook nog beter schoonmaakt! Zo onschadelijk dat je het kunt drinken (voor je gezondheid)!

 

 

Geef een reactie